Tort weselny nie jest zwykłym wypiekiem ślubnym. Jego pojawienie się to uroczysty moment podczas ceremonii, któremu towarzyszy wyjątkowa oprawa. Para młoda symbolicznie kroi kilka kawałków, którymi częstują gości. Torty na przestrzeni lat zmieniały swój kształt pod wpływem trendów. Raz popularne były torty piętrowe, by innym razem ustąpić miejsca wypiekom w płaszczyźnie. Bez względu na to jaki tort przybierze kształt jest zawsze odpowiednio dekorowany, aby nikt nie miał wątpliwości, że jest to przysmak weselny. Ważnym kryterium wyboru jest gramatura tego wypieku. Wielkość musi być dopasowana do ilości weselników, zakładając, że każdy będzie chciał go skosztować. Ceny tortów zazwyczaj są przeliczane na kilogramy. Zdarza się także, że przelicznikiem jest porcja. Wszystko zależy od wcześniejszych ustaleń w cukierni.
-
Smak i design weselnego tortu
Praktycznym rozwiązaniem będzie wybór smaku, który odpowiadał będzie większej rzeszy zgromadzonych. Tu zaleca się wybieranie popularnych rozwiązań, ponieważ zbyt wyszukane smaki mogą nie trafić w gust tradycjonalistów. Smak czekoladowy będzie chyba najbardziej optymalną opcją. Ważnym elementem tortu weselnego jest jego dekoracja. Tutaj można puścić wodze wyobraźni. Ciekawym rozwiązaniem jest udekorowanie elementami roślinnymi, mogą być to kwiaty lub owoce sezonowe. Taki tort wygląda pięknie i świeżo. W poszukiwaniu inspiracji warto zajrzeć na stronę https://weddingdream.com/tort-weselny-jak-wybrac/. Obecne trendy wskazują na odejście od tradycji i stereotypowego postrzegania weselnego wypieku. W takim ujęciu tort staje się kreatywnym dziełem sztuki, który zostaje przygotowany indywidualnie, nieszablonowo dopasowując się do upodobań nowożeńców. Wprawny cukiernik uczyni z nich prawdziwe arcydzieło, które będzie zachwycać oczy zgromadzonych. I tu zjeść takie cudo, które budzi niezwykły podziw? Aż żal. Lecz żal jest także nie skosztować takich rarytasów, które zapewne tak dobrze smakują, jak się prezentują.
Tagi: tort weselny